Žemės dienos minėjimas

     20170320_102714
     Kasmet kovo 20 d. visas pasaulis mini Žemės dieną. Lietuvoje Žemės diena įteisinta 1992 metais. Ši visiems svarbi diena, atsirado iš žmonių susirūpinimo Žemės likimu. Todėl Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerija inicijavo svarbią Žemės dienos minėjimo akciją ir, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos švietimo įstatymo 23 ir 57 straipsniais, kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją, siūlydama visose Lietuvos ugdymo įstaigose pravesti aplinkos apsaugos užsiėmimus. Užsiėmimus buvo pasiūlyta pravesti Aplinkos ministerijos, Aplinkos apsaugos agentūros, regionų aplinkos apsaugos departamento, valstybinių saugomų teritorijų, muziejų ir Lietuvos zoologijos sodo specialistams. 
     Mūsų įstaiga susidomėjo šia akcija ir kreipėsi į rajone esančią Aplinkos ministerijai pavaldžią instituciją. Kovo 20 d. į darželį atvyko  Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Kelmės r. agentūros pareigūnai Daiva Jurgilienė ir Darius Laurinavičius.
    Pareigūnai vaikams paaiškino, kad kovo 20 dieną ne tik minime Žemės dieną, bet ir ateina pavasario lygiadienis – dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas visuose Žemės rutulio kampeliuose. Šią dieną visoje Lietuvoje organizuojami šventiniai reginiai, kūrybinės akcijos, išvykos į parkus, miškų tvarkymai, inkilų kėlimo akcijos ir kita.
    Pareigūnai pasakojo, kaip saugoti savo planetą, tausoti jos išteklius.  Vaikai sužinojo, kad mūsų maži ir, atrodytų, nežymūs darbai – popieriaus ir elektros taupymas, langų ir durų sandarumas, vandens čiaupų sutvarkymas – padeda tausoti medienos išteklius ir elektrą, šilumą ir vandenį, kuriems pagaminti ar išgauti reikia daug energijos, o jai pagaminti naudojami nuolat senkantys Žemės ištekliai. Naudojant šiuos išteklius teršiamas oras.
     Vaikai ne tik klausėsi, bet ir patys svarstė, kaip galėtų padėti tausoti žemės išteklius. Paskui žiūrėjo trumpą filmuką, kaip saugoti ir puoselėti gamtą. O susitikimo pabaigoje agentūros darbuotojai vaikams padovanojo tris inkilus.
Su Žemės diena!
Prisidėkime konkrečiais darbais prie gamtinės aplinkos puoselėjimo ir saugojimo.
Tą galime atlikti kiekvienas savo kieme, namų aplinkoje, darbo vietoje.
Rūpintis Žemės išsaugojimu privalome visi.
Kiekvieną dieną.
 
Auklėtojos metodininkės Jūratė Bimbienė, Roma Kančauskienė
20170320_100731      20170320_100806