Savaitės projektas „Aš – duonutės kepaliukas“ buvo užbaigtas ugdytinių, mokytojų bei tėvelių kelione į Junkilus

Spalio 24- 28 dienomis Kelmės lopšelyje – darželyje ,,Ąžuoliukas”  buvo vykdomas savaitės projektas ,,Aš –duonutės kepaliukas”.

vaikai-duona2

 

Visą savaitę grupėse vyko  diskusijos, ,,minčių lietus” apie duonos atsiradimą, jos kelionę iki mūsų stalo; darbus, darbo įrankius,  susijusius su žiemkenčių sėjimu, varpų kūlimu, miltų malimu, duonos kepimu. Buvo organizuojamos išvykos į prekybos centrus apžiūrėti duonos rūšių įvairovę, klausomi senolių pasakojimai apie duoną, susitikimai su ūkininkais, kurie augina javus.

Penktadienio rytą, (spalio 28 d.)pasipuošę tautiniais rūbais ,,Pelėdžiukų”, ,,Smaližiukų”, ,,Darbštuoliukų”, ,,Voveriukų”, ,,Boružėlių”, Žirniukų”, ,,Riešutukų” grupių atstovai (vaikai, tėvai, pedagogai) vyko į Junkilų bendruomenės ,,Kruteklis” namus, dalyvavo edukacinėje programoje ,,Duonos kepimas”. Ten vaikai turėjo progą apžiūrėti įvairių rūšių grūdus (miežius, rugius, kviečius, avižas), skirtingo malimo ir rupumo miltus. Tėvai dėjo į  kepimo skardas duonos minklę, senoviniu būdu mušė sviestą, vaikai žymėjo savo duonos kepaliukus  raidėmis ir ornamentais, stebėjo, kaip duona buvo pašauta į krosnį.

Kol kepė duona, įstaigos  pedagogės (vyresn. auklėtojos Vilma Čilinskienė. Aušra Narbutienė, auklėtojos metodininkės Aldona Saročkienė, Roma Kančauskienė, meninio ugdymo pedagogė Dalia Dargienė) organizavo rudens etninę šventę ,, Aš – duonutės kepaliukas”. Vaikai deklamavo eilėraščius, žaidė žaidimus, šoko, minė mįsles, sakė patarles apie duonutę, klausėsi kūlimo spragilais ketureilių, vaidino lietuvių liaudies pasaką ,,Kada gali valgyti”, dar kartą pakartojo visą duonos atsiradimo kelią.

Pabaigoje, kai ir dera tikroje šventėje visa lopšelio – darželio ,,Ąžuoliukas” bendruomenė buvo pavaišinta šviežiai kepta duona, bulvėmis, virtomis su lupenomis, ir svietu, žolelių arbata.

vaikai-duona-1 vaikai-duona-5 vaikai-duona3 vaikai-duona-6